Onze Peru Fairtrade koffie noemen we JUMARP “El Palto”. Dit  is de coöperatie waar onze koffieboeren bij aangesloten zijn voor klassieke FTO klasse 1  Peruaanse koffie. Onze Antwerpse  importeur 32cup verbindt zich elk jaar tot een paar containers van de coöperatie, zodat ze erop kunnen vertrouwen dat ze een koper hebben voor hun productie, ook al is het een moeilijk jaar voor kwaliteit. Op deze manier ondersteunen ook wij hun project voor kwaliteitsverbetering. Onze Peru Fairtrade Koffie is terug te vinden in de melanges van OVErHOOP 11 – 22 en als Single Origin OVErHOOP 55.

 In 2018 hebben we de line-up van El Palto uitgebreid met micro-lots met traceerbaarheid van de producent en veel van de JUMARP Mujeres-groep die het programma van de vereniging voor gendergelijkheid in hun gemeenschap ondersteunt.

 The Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco “El Palto” – kortweg JUMARP werd in 2003 opgericht door José Carranza Barboza, samen met 35 andere kleine boeren. Ze creëerden de cooperatie vanuit de wens om een ​​nieuw model voor het telen en exporteren van koffie te ontwikkelen. In 2012 lanceerde JUMARP “El Palto” een ambitieus programma voor kwaliteitsverbetering onder zijn leden. Ze verzamelden fondsen van de Fairtrade organisaties, van lokale overheidsfinanciering en de bijdrage van de leden zelf.

 In 2021 wil de cooperatie de kwaliteit nog meer en zelfs sterk verbeterd hebben. Om dit te bereiken, zullen ze:

 • drooghuizen bouwen op alle aangesloten boerderijen, beginnend waar de behoefte het met urgentt is op de lagere hoogten
 • handmatige pulpmachines en gistingstanks bouwen op de boerderij van elk lid
 • planten van hogere kwaliteit

De koffieproductie in de Amazone-Andes in het noorden van Peru, waar JUMARP actief is, begon in de jaren vijftig. Landbouwpraktijken leidden lange tijd sterk afhankelijk van het gebruik van agro chemicaliën. Na vele decennia besloot deze groep om de oude manieren te veranderen en een duurzame koffieproductie te starten in harmonie met het inheemse bos. Ze realiseerden zich ook dat ze samen sterker zouden staan ​​in de commercialisering van hun koffie. Op deze manier, en door certificering te verkrijgen, willen ze een vast inkomen voor hun leden garanderen en de levensstandaard van de gemeenschap verbeteren.

De 188 leden produceren allemaal biologische en fairtrade gecertificeerde koffie. Een van de prioriteiten van de vereniging in de afgelopen twee jaar is het verhogen van de productiviteit. Om dit te bereiken, investeert JUMARP de helft van de premie die ze ontvangen voor gewasrenovatie en conversie naar biologische landbouwmethoden. Het fonds voor onderwijsprogramma’s en de bouw van scholen ontvangt nog een groot deel van de premie. Het resterende deel gaat naar de betaling van het vaste personeel van de vereniging.

Veel van de bij JUMARP aangesloten koffieboeren beheren en bewerken kleine stukjes land. In totaal telen de 188 producenten koffie op 549 hectare in de “Selva Alta” in het noorden van Peru. Daar is sprake van een specifiek type ecosysteem dat voorkomt in Peru en Mexico, met dichte en vochtige bossen. JUMARP verenigt boeren in het El Palto-gebied van het Yamón-district, gelegen in de Utcubamba-provincie van de Amazonas-regio in het noorden van Peru.

 • LAND                                Peru

 • LOCATIE                        El Palto – district Yamón – Utcubamba – departement Amazonas – noordelijk Peru

 • HOOGTE                      1.300 – 1.800m boven zeeniveau

 • SMAAK                            Zachte zuurgraad, melkchocolade, sinaasappel

 • PROCESSING          Natural

 • WASPLAATS              JUMARP El Palto

 • BOEREN                        Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco El Palto (188 boeren)

 • CERTIFICERING   Fairtrade & organisc

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging

Koffiebranderij OVErHOOP

Havenstraat 6
3441BJ WOERDEN
0348-419 657
info@overhoopkoffie.nl

Samenwerkingen