Staat u er wel eens bij stil waar uw koffie eigenlijk vandaan komt en wie de bonen plukt? We nemen vaak aan dat het wel goed zit met de productie van ons voedsel. Toch is er in de wereld van koffie nog veel te verbeteren. Wij vinden Fair Chain  belangrijk. Het gaat daarbij niet alleen om de boer en een eerlijke prijs. Het gaat ook over het milieu, over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, aandacht voor behoud van de natuur, sociaal maatschappelijk ondernemen in de hele keten van plant en koffieboon tot branden en koffiezetten.

Zo doen we er alles aan om zo de hele keten van koffie plant tot aan de bak koffie te bekijken en zo transparant als mogelijk met u te delen. Eén stempel of keurmerk maakt de hele keten van koffie nog niet duurzaam en eerlijk.

Het verhaal van onze koffiebranderij kent u. Bij ons draait het om mensen.  Onze deelnemers hebben door tal van omstandigheden vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is onze missie om ze weer ‘mee te laten doen’. Werken aan herstel van het persoonlijke leven dat soms even OVErHOOP ligt. Samen streven naar er weer toe doen en als het lukt zelfs uitstroom richting een duurzame plek waarin werk en samenleving centraal staat.

Om u een beetje inzicht te geven in waar we bij het inkopen van de groene bonen op letten hier de belangrijkste keurmerken op een rij:


Rainforest Alliance

Besteedt aandacht aan behoud van natuur en biodiversiteit en veilige omstandigheden.

 

Fairtrade (Max Havelaar)
Benadrukt het sociaal maatschappelijke element (democratie en eerlijke handel). Betaalt de boeren meer dan op de wereldmarkt en heeft ook aandacht voor het milieu.

 

UTZ Certified
UTZ  is een keurmerk voor koffie en andere producten die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders. UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel.  Het wordt gezien als een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

 

Biologisch
Geheel geconcentreerd op de milieuaspecten van de koffieteelt.